Czosnkowe love czyli pesto z dzikiego czosnku

Każdego roku, przy okazji zbiorów czosnku niedźwiedziego robię zapasy pesto. Uwielbiamy je, jest pyszne, czosnkowe i ma mnóstwo cennych właściwości. W sumie sama nie wiem, dlaczego Wam jeszcze nie napisałam o moim pesto 🙂 Robię różne wersje, w zależności od tego, co aktualnie posiadam w domu. Czosnkowe pesto to moje must have. Nadaje się doskonale do kanapek, do potraw grillowanych, do mięs czy do czego sobie wymyślicie.

O właściwościach czosnku już pisałam. Można o nich poczytać tu –> KLIK

Pesto czosnkowe

Składniki:
czosnek niedźwiedzi
sól kamienna
olej słonecznikowy tłoczony na zimno np. Olej świeży (lub inny olej tłoczony na zimno)
prażone ziarna słonecznika
ser twardy typu Parmezan

Czosnek należy przemielić przez maszynkę do mięsa. Słonecznik rozdrobnić w rozdrabniaczu lub innym sprzęcie (czasem zamiast słonecznika dodaję prażone migdały). Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko połączyć, dodać olej i sól do smaku. Przełożyć do słoiczka i zalać górę olejem. Przechowywać w lodówce przez do kilku miesięcy.

W innej wersji dodaję odrobinę jakiegoś wymyślnego octu, który mam pod ręką, np. malinowego, pietruszkowego czy mniszkowego.

Smacznego 🙂

Podoba Ci się przepis? Podziel się ze znajomymi 😉 będzie mi miło przeczytać również coś od Ciebie… Więc skrobnij krótki komentarz w wolnej chwili ☺️

Podziel się swoją opinią :)